Nie przegap Inteligentna technologia. Co warto wiedzieć? Gry komputerowe – co warto wiedzieć Najlepsze sushi w Polsce

Jedzenie sushi – wszystko, co powinieneś wiedzieć!

Sushi to jedno z podstawowych dań kuchni japońskiej. Jego tradycja sięga tysięcy lat, a wyjątkowy smak doceniany jest na całym świecie. Wiele problemów może sprawić prawidłowe spożywanie sushi, zgodnie z tradycją i wszystkimi ogólnie przyjętymi zasadami. Wbrew pozorom nie opiera się wyłącznie na sięgnięciu po pałeczki, lecz obejmuje znacznie więcej wytycznych. Jedzenie sushi w określony sposób świadczy o szacunku dla japońskich tradycji oraz pracy sushimastera. Przestrzegając poniższe zasady możemy poczuć klimat wschodu, co spotęguje delektowanie się potrawą.

Dodatki do sushi

Każda szanująca się restauracja, sushi podaje wraz z miseczkami zawierającymi sos sojowy oraz pastę wasabi. O ile sos sojowy jest opcją bezpieczną (cechuje się słonym smakiem i przypomina znaną każdemu płynną przyprawę do zup i rosołu), o tyle sięgając po wasabi warto zachować ostrożność. To nic innego jak chrzan o bardzo ostrym smaku. Na ogół sushi podaje się z cienkimi paseczkami imbiru. Wszystkie dodatki mają za zadanie podkreślić smak sushi. Chcąc spożywać je zgodnie z tradycją, należy sięgnąć po drewniane pałeczki. Choć posługiwanie się nimi z początku może wydawać się problematyczne, dłonie szybko przyzwyczajają się do nowych warunków – trening czyni mistrza. Nie wolno jeść sushi widelcem, choć dopuszcza się spożywanie rolek palcami. Ważne, aby przed jedzeniem dobrze umyć dłonie lub wytrzeć je w podany przez obsługę wilgotny ręczniczek.

Zasady jedzenia sushi

Wśród najważniejszych zasad jedzenia sushi znajdują się następujące:

  • zawsze wkładamy do ust całe rolki lub całe sushi – nie gryziemy i nie dzielimy ich na części
  • nigdy nie mieszamy sosu sojowego z pastą wasabi
  • nie kładziemy pasków imbiru na sushi, przegryzamy je między kolejnymi rolkami
  • nie kładziemy pałeczek na którejkolwiek z miseczek

Częstym problemem jest prawidłowe spożywanie sushi w połączeniu z pastą wasabi oraz sosem sojowym. Przede wszystkim należy wiedzieć, że nie zatapiamy sushi w całości w podanym sosie sojowym. Aby podkreślić smak dania wystarczy delikatne zamoczenie. Dodatkowo zawsze wykonujemy to od strony ryby, nigdy od strony ryżu. Chcemy uniknąć sytuacji, w której ryż wchłonie sos sojowy. Jeśli chodzi o pastę wasabi, wystarczy nanieść pałeczkami odrobinę na wybrany kawałek sushi. Restauracja sushi ceni swoich gości i z chęcią udzieli ewentualnych rad czy rozwieje wątpliwości. Jeśli mamy problem z włożeniem do ust całej rolki, warto poprosić sushimastera o wykonanie węższej rolki.

Zobacz także: Poznaj restaurację Gold Sushi, dostępną na stronie https://goldsushi.pl/ – dowiedz się więcej i poznaj ciekawe wywiady.

Używanie pałeczek – nie takie straszne

Podejmując decyzję o spożyciu posiłku pałeczkami należy pamiętać, że pełni on rolę sztućców. Dlatego należy przestrzegać wszystkich zasad zwykłego użytkowania sztućców – nie machamy pałeczkami, nie wskazujemy nimi na współtowarzyszy. Dodatkowo nie krzyżujemy ich oraz nie wbijamy w sushi. Aby wziąć pojedynczą rolkę, ściskamy ją między dwie pałeczki, lecz z pewnością nie nabijamy. Pamiętajmy, że wkładając sushi do ust, z językiem powinna się kontaktować warstwa z rybą, a nie z ryżem. W końcu chodzi o delektowanie się jej smakiem.

Więcej w kategorii